18 Aprilie 2024, 09:51:22
Navigare
Latest Jokes
Total Jokes -=[694]=-
Mohamed la Berlin
Plimbări la aer
Corida cu bucluc
Supărarea, bate-o Doamne!
Ghid de spovedanie
Diferenta la STOP
Topul celor mai bune bancuri despre Caracal
Expresii romanesti pe întelesul străinilor
JURNALUL UNUI ROMÂN NORMAL
Parcare ieftină
Discuţi pe forum
Cele mai noi discuţii
Horoscopul vesel - hor...
Horoscopul saptamanii:...
Horoscopul vesel - hor...
Filme online gratis
Alabama DMV driving test
Cele mai active discuţii
Încă nu există discuţii în forum.
Cele mai noi articole
LEGILE LUI MURPHY - ...
Cum sa selectezi tot...
Like or dislike this...
Știrea lungă, sărăci...
Despre Banane
Poză aleatoare
webshop anyhoo
 
Share on Tumblr
Vezi discuţia
Portal anyhoo » Poetry » Poetry
 Printează discuţia
Legenda florii-soarelui
anyhoo
Legenda Florii-Soarelui!
1.bp.blogspot.com/-yi843vhzwCQ/TfYY5osUz2I/AAAAAAAAI8k/OurH79sRVao/s400/girasol1.jpg

Ștefan-Vodă avea o fată mută, dar frumoasă, de nu i-ai fi găsit pereche în cuprinsul pământului. Domnului nu-i mergea mâncarea la inimă și odihna în oase, de amărât ce era. A întrebat el de lume, s-a sfătuit cu vracii și cu toți cărturarii timpului, dar n-a dat de leacul muțeniei.

La urmă, așa într-un amurgit de vară, vine la domn o babă, așa de bătrână, de-și gâdila pieptul cu nasul, de încovoiată, și-l povățuiește să cheme pe Soare la masă și să-l cinstească după toate rânduielile cuvenite fețelor strălucite. După ospăț, când toți ar fi în toane bune, să trimită fata și să cerșească o sărutare de la craiul zilei, că numaidecât odrasla lui dragă are să prindă la grai.

Voievodul, îmbucurat, pune la cale mare pregătire. Pe capul stăpânitorului era însa un blestem. Cum se făcu, că Piază- Rea aude de gândurile domnului și, ca să-i încurce dezlegarea, aleargă fuga în răcorile întunecoase dinspre Lună-răsare și o găsește pe stăpâna nopții bocindu-se de necredința Soarelui. Ea se văieta că n-are parte de bărbat, că nu pricepe de ce fuge de dânsa și o lasă să alerge ca o dezmetică în urmă și zicea tânguios:
“Mai bine mă făcea maică-mea muritoare, că tot aș fi avut parte de soț, dar nu zână, cu pletele învălvătăiate de lumină și cu sufletul întunecat și umed ca o peșteră neumblată."

Piază-Rea prinde la nădejde și cu întorsături meșteșugite de vorbă, îngână către Lună:
“Până acum tot se cheamă că ai avut bărbat, de aci încolo, te lasă de tot, că el se însoară cu fata lui Ștefan, stăpânul pământului. Iată, chiar deseară li-i nunta."

Doamna-Nopților, pe aci să turbe. Își aprinde argintul din față și fulgerând de răzvrătire, se jură pe strălucirea ei, că are să nimicească vlăstarul îndrăznețului voievod. În noaptea ospățului, Luna s-a dosit după sprânceana codrilor vecini, pândind să-și zărescă dușmanca, pentru ca s-o zdrobească.

Soarele, un făt-frumos cu plete de lumină, chefuia cu vodă și cu toată curtea. Când, pe la sfârșit, intră în sală fata domnului, împodobită ca o primăvară caldă. Cade ea în genunchi la picioarele Soarelui și-i cere o gură, de mântuire. Luna, furioasă, se ridica turbată peste straja codrilor negri, aruncându-se într-un brâu tremurat de lumină și pătrunde pe fereastra palatului. A căzut peste fața rugătoare a fetei ca o ploaie de blestem și i-a topit chipul în floare galbenă.

Cu toții s-au îngrozit de turbarea nedreaptă a Lunii. Bătrânul voievod, cu fața îndurerată de obidă, prinde a spune stăpânei rătăcite a întunericului tot jarul înlăcrimatului său suflet. Luna, neîncrezătoare, sta rece și fulgerătoare. Mesenii boceau și ei povestea tristă a odraslei fără noroc.

Soarele, întărâtat, își prinde nevasta de belșugul înstufat al razelor și-i face vânt pe fereastră, de o înnămolește departe, în valurile norilor. După aceea, ia pe palmă copila înflorită a temutului stăpân pământean și o sădește în grădină, printre celelalte podoabe, ca s-o aibă îndeaproape spre mângâiere. De atunci, "floarea-soarelui", cu fața ei galbenă și înfiorată de durere, își întoarce vecinic chipul întristat, înspre strălucirea craiului zilei, cerșitorându-și sărutarea mântuitoare.
 
http://feraru.eu/777
Salt la forumul:
Cele mai noi discuţii active în forum
  Discuţie Vizualizări Răspunsuri Ultima postare
Filme online gratis
Rcomandari filme online
20197 1 AkshayKumar
14.11.2016, 10:29
Alabama DMV driving test
Utile
23915 0 anyhoo
18.08.2016, 08:49
15 lucruri la care SUA stau...
Noutati de ultima ora despre domenii diverse
4875 0 anyhoo
05.03.2016, 13:07
Conectare
Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă
Căutare
Caută în tot site-ul:
Bun venit anyhoo!
Utilizatori conectaţi
Vizitatori conectaţi: 1
Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 204
Cel mai nou membru: kakakaoo
Shoutbox
You must login to post a message.

09.02.2012, 14:56
La școală în anul 2030, ora de gramatică: - Și, copii, amintiți-vă legea de bază a punctuației: după semnul kiss nu se pune virgulă!

15.01.2012, 05:01
"God grant us the serenity to accept the things we cannot change, courage to change the things we can, and wisdom to know the difference."

12.07.2010, 14:38

05.07.2010, 21:11
blog anyhoo

Sorry: We are unable to display this feed at this time

RSS Feeds