[size=18]Volumul MEMORII ACCESIBILE 2011, autor Mihai LEONTE, care conține atât poezie dar și proză este tipărit.
Cei care doresc îl pot solicita autorului Mihai LEONTE printr-un email.
Volumul se mai găsește în unele librării din Timișoara.
A fost numit MEMORII ACCESIBILE fiindcă volumul are circa 100 pagini versuri, dar și peste 100 pagini de proză.[/size]
Membrul al Ligii Scriitorilor din Romania
filiala Banat
M E M O R I I A C C E S I B I L E
Volum dedicat cititorilor și susținătorilor mei, care mă sprijină permanent moral și material necondiționat.
Mulțumesc sponsorilor acestui volum și familiei mele.
Moldova Noua 2 aprilie 2011
Editor: Robert Șerban
Coperta: Violeta Sabina Lazar
Paginare: Gheorghe Stanjic
Tipar: BrumaR
Editura BrumaR
300050 Timișoara, str. A. Popovici 6
tel./fax: + 40 256 203 934; 293 441
e-mail: office@brumar.ro
www.brumar.ro
Sponsorii acestui volum:
Primăria orașului MOLDOVA NOUĂ
– Sponsor principal
S.C. BĂLEANU SERVCOM S.R.L Moldova Nouă
Doctor Ioan GUGA,
Senator de Caraș-Severin 2000 – 2004
Editura BRUMAR Timisoara
Marian COCEAN S.C. Partener Moldova Nouă
Costică Doru ANDRONIC, patron Moldova Nouă
Descrierea CIP a Bibliotecii Naționale a României
LEONTE, MIHAI
Memorii accesibile / Mihai Leonte - Timisoara:
Brumar, 2011
ISBN 978-973-602-619-5
821.135.1-32
Chiar dacă Mihai LEONTE nu a fost dintotdeauna un om al Clisurii Dunării, viața l-a adus acolo unde, până la urmă, s-a simțit cel mai bine. Prin natura meseriei lui de bază mineritul, putem spune, chiar, ca viața l-a aruncat exact acolo unde îi este locul, adică în această zonă minieră plină de evenimente trecute, prezente și viitoare, evenimente care l-au inspirat în întreaga lui carieră scriitoricească. Omul Mihai LEONTE s-a format în adâncuri, dar s-a desăvârșit la suprafață scriind despre adâncuri. Proza lui Mihai LEONTE poate și va fi considerată, fără doar și poate, o mărturie importantă peste veacuri a anilor în care la Moldova Nouă mineritul era ridicat la rang de cinste, prin poezia lui, însa, dându-i acestei meserii demne și grele rang de virtute. Prin poeziile sale Mihai LEONTE a dat minerului ce e al minerului și naturii ce e al naturii, aparițiile sale publice încântând de fiecare dată auditoriul. Volumele publicate până în prezent îl recomandă ca unul dintre cei mai de seama cărturari ai Clisurii Dunării, un exponent de seamă al vieții culturale din Moldova Nouă, care a reușit de-a lungul anilor să transforme lămpașul în hârtie și târnăcopul în peniță, cu care a zugrăvit în cuvinte măiestre atât trăirile sale interioare, cât și pe cele ale oamenilor alături de care a muncit și trăit în acest colț al Banatului.
Doctor Inginer Ion CHISĂLIȚĂ
Primarul orașului Moldova Nouă
M-am născut la data de 19 ianuarie 1941, în satul Petia, comuna Bunești, județul Suceava, fiul lui Vasile și Elena-Jănița LEONTE, născută Condurache.
Primele 4 clase elementare le-am urmat în satul natal, clasele 5 și 6 în centrul de comună Bunești, iar clasa a 7-a am absolvit-o la cursurile fără frecvență în 1961 la Zlatna. Între 1957 și 1961 am urmat cursurile Școlii Profesionale de Mineri Zlatna, regiunea Hunedoara.
De la 1 iulie 1961 până la 18 august 1962 am lucrat ca muncitor miner la I.M. Gh. Doja Zlatna. Din noiembrie 1962 am lucrat ca miner la E.M. Baia de Arieș, regiunea Cluj. În perioada 1963-1966 am urmat cursurile Liceului Seral Baia de Arieș, însă semestrul II al clasei a X-a l-am absolvit la Liceul Seral Valea Călugărească. Liceul l-am absolvit cu diploma de bacalaureat în 1972, la Liceul Real Moldova Nouă, secția Serală. Din noiembrie 1966 am lucrat la I.M. Moldova Nouă ca miner, până în 15 septembrie 1968, când am fost selecționat pentru școala de maiștri, pe care am urmat-o și am absolvit-o în iunie 1969. De la 1 iulie 1969, am lucrat ca maistru miner subteran până la 1 septembrie 1980, când am fost promovat maistru principal subteran. Toată această perioadă, până la 1 mai 1990 când m-am pensionat, am lucrat numai în cadrul I.M. Moldova Nouă.
În anul 1967 m-am căsătorit cu Ana Martinovici, cu care am doi copii: LEONTE Marius Dan, născut la 2 aprilie 1968, actualmente mecanic miner subteran, căsătorit, un copil; LEONTE Amelia Elena, născută la 11 mai 1969, actualmente cetățean al S.U.A.; lucrează la Spitalul Municipal Hartford din Connecticut, fiind absolventă a unei facultăți de management.
Pe tot parcursul activității din producție am fost colaborator al Sindicatului Miner, fiind organizator de grupă permanent și, sporadic, în conducerea superioară. În permanență, am continuat unele activități extraprofesionale; în perioada 1963-1965 am frecventat Cenaclul Literar „Pavel Dan” Turda, unde am debutat cu poezia „Artist în minerit” în ziarul „Turda Nouă”.
Din 1976 am devenit membru al Asociației Filateliștilor din România, unde am avut diverse funcții de conducere, fiind evidențiat cu Diploma cu rang de Medalie de Argint de către asociație. În perioada 1978-1982 am jucat șah prin corespondență la diverse turnee interne, printre care și Cupa României.
După ieșirea la pensie, în 1990, considerând că e necesar ca bătrânii să-și poată apăra drepturile, am inițiat înființarea Asociației Pensionarilor „Clisura Dunării” și apoi la fondarea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Moldova Nouă. Ambele organizații au fuzionat în ianuarie 1993, având o conducere unică, al cărei președinte am fost ales, inițial, și reales până în prezent. În 1994 cu ambele organizații am aderat la Uniunea Generală a Pensionarilor din România, fiind ales în Consiliul Național în 1994 și reales în 1998. La alegerile locale din 1992, am fost ales Consilier Independent al orașului Moldova Nouă, iar apoi Consilier Județean Independent pentru județul Caraș-Severin. Actualmente nu fac parte din niciun partid politic. Sunt membru al Alianței pentru Pace din România, filiala Caraș-Severin. Colaborator al Asociației Pro-Democrația Club Reșița. Mai sunt membru al Asociației Amatorilor de Știință și Cultură București, unde este președinte profesorul Claudiu Vodă, cunoscut autor de lucrări științifice pentru tineret.
Ca hobby, am fost și sunt fotograf amator, inițiind și organizând din 1998 la Moldova Nouă Expoziția Fotografică „Bătrânii noștri” care are loc în fiecare an la 1 octombrie cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice.
Am reușit să-mi tipăresc creațiile începând cu anul 1999 astfel;
- 1999 - a apărut placheta ,,Alb negru’’ (volum de poezii)
- 2000 - a apărut placheta ,,Nostalgii’’ (volum de poezii)
- 2001 - a apărut placheta ,,Reverii adverse’’ (volum de poezii)
- 2001 - a apărut placheta ,,Valențe medii’’ (volum de poezii)
- 2002 - a apărut volumul ,,Meditații admise’’
- 2004 - a apărut volumul ,,Apogeul metaforic’’
- 2006 - a apărut volumul ,,Agate magice’’
- 2006 – a inițiat apariția volumului antologic al poeților de pe NET; Spiralele vieții
- 2007 – a inițiat apariția volumului antologic al poeților de pe NET; Drumurile vieții
- 2008 – selecționat în volumul antologic; Freamăt de dor la Editura 3D.
- 2008 - a apărut volumul ,,Mirajele albastre’’ la Editura Promarketing Reșița
- 2008 - inițiază apariția volumului antologic a 19 poeți de pe NET; Mirajele vieții, apărut la Suceava.
- 2009 - inițiază apariția volumului antologic a 19 poeți de pe NET; Izvoarele vietii, apărut la Suceava.
- 2009 - selecționat în volumul antologic; Universul bucuriei - Suceava.
- 2010 - a inițiat apariția volumului antologic al poeților de pe NET; Speranțele vieții, care a apărut la Suceava în anul 2010
- 2010 - a apărut volumul ,,Armonii majore’’ – poezii și alte scrieri
Începând cu anul 1999 participă la toate edițiile Zilelor Culturii la Moldova Nouă, prezentându-și volumele tipărite publicului larg, dar și invitaților acestor manifestări anuale.
În 8 august 2002, Consiliul Local al comunei Bunești, județul Suceava mi-a acordat titlul de „Cetățean de onoare” al acestei comune.
În februarie 2002 am fost invitat de către regretatul poet Ion CHICHERE, la Cenaclul Semenicul din Reșița, unde am susținut o seară de poezie împreună cu membrii acestui cenaclu.
Am avut diverse colaborări, începând din 1994, la ziarul „TIMPUL” din Reșița, în apărarea intereselor și drepturilor pensionarilor, ca și a tuturor persoanelor defavorizate. De asemenea colaborez și la postul de radio Timișoara, cu realizatorii emisiunii „Vârsta a Treia”.
Am colaborat și la ziarul „Poștașul”, cât și la alte publicații.
- 2008 colaborări la ziarele Săptămânalul Clisurii Drobeta Turnu Severin și Vocea Clisurii din Moldova Nouă.
Întrând în rândul NET-iștilor, activitatea mea a fost mult ușurată prin răspândirea cu repeziciune a scrierilor personale, dar și încurajarea celorlalți autori tineri, și mai puțin tineri, căutând să le promovez creațiile pe diverse site-uri, dar și prin volumele antologice menționate.
Am publicat și public în continuare pe diverse site-uri culturale de pe Internet creațiile mele mai vechi și mai noi.
Sunt deosebit de mulțumit că sunt locuitor al orașului Moldova Nouă. Aici am ajuns să-mi îndeplinesc niște visuri. Mi-ar fi greu să le enumăr acum. Voiam să adun ceva bani, să-mi întemeiez o familie, să am copii. Nu am ajuns să adun bani, dar m-am căsătorit și soția mea mi-a dăruit și copiii pe care îi așteptam mai mult decât își poate dori un părinte, adică un băiat și o fată. Anii s-au scurs mi-am dorit să ajung maistru, am ajuns, iar după ani de muncă chiar maistru principal miner, funcție și titlu cu care am ieșit la pensie în 1990.
Pensionar fiind am luptat să înființez o asociație a pensionarilor și astfel am fost unul dintre inițiatorii și fondatorii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Moldova Nouă, cu care am aderat în 1994 la Uniunea Generală a Pensionarilor din România.
Nu credeam că voi ajunge să-mi tipăresc poeziile scrise în anii tinereții. Păstram acele caiete cu peste 600 poezii pentru cine știe când! Am reușit să tipăresc câteva plachete, iar în anul 2002 am tipărit primul volum cu ISBN, apoi au urmat altele cu noi creații recente. Anii au trecut și când alții au abandonat lupta, eu parcă acum încep să trăiesc viața pe deplin.
În viața orașului Moldova Nouă, unde locuiesc din anul 1969, m-am implicat intens, iar din anul 1981 am devenit administratorul unei asociații de locatari până după revoluție. Din anul 1976 m-am înscris în asociația filateliștilor din România cercul filatelic Danubius din Moldova Nouă. În anul 1992 am candidat pentru Consiliul Local devenind consilier local independent, iar după aceea Consilier Județean Independent de Caraș-Severin. Datorită muncii cu pensionarii conducerea orașului a acordat Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor sprijin începând cu regretatul Primar Mihai CĂRĂBAȘ 1992-1996, Inginer Iacob CHIȘĂRĂU 1996-2000; Inginer Matei LUPU 2000-2008 și de actualul Primar Doctor Inginer Ion CHISĂLIȚĂ.
În plan personal am fost sprijinit de Primăria și Consiliul Local Moldova Nouă pentru tipărirea volumelor; APOGEUL METAFORIC 2004, MIRAJELE ALBASTRE 2008 , ARMONII MAJORE 2010.
Volumul de față MEMORII ACCESIBILE 2011, este de asemenea sponsorizat de Primăria și Consiliul Local al orașului Moldova Nouă.
Sunt mulțumit că intrat în anul șaptezeci și unu al vieții mele mai am visuri și planuri de viitor. Cu acea credință că trebuie să lupt, voi continua să muncesc pentru pensionari, să scriu pentru a da lumii gândurile mele simple.
Mulțumesc celor care mă susțin; familie, prieteni, autorități locale.
Cuvânt înainte la Cartea de Onoare a Școlii din satul Petia,
donată de poetul Mihai LEONTE
Fiecare dintre noi, care azi știm carte am trecut printr-o școală. Acei care ne-au îndrumat în buchisirea slovelor au fost învățătorii. De aici, din școală porțile lumii au început să se deschidă pentru fiecare dintre noi. Unii au reușit datorită valorii individuale, alții cu sprijin material mai consistent au mers mai departe urcând trepte mai înalte spre perfecționare. Oriunde au ajuns, cred că în suflet și-au păstrat emoțiile și bucuriile primilor ani de școală.
Chiar dacă există fel și fel de păreri despre școală, trebuie ca întotdeauna să căutăm a ne instrui, pentru a ne fi nouă de folos în primul rând și apoi să ne integrăm în societate pentru a fi de folos și celor din jurul nostru.
Gândurile noastre să fie în jurul celor care ne-au îndrumat primii pași în școală și viață.
La rândul nostru avem obligația să ne educăm propriile noastre odrasle (copiii), astfel continuând un ciclu perpetuu al vieții. Cei sârguincioși, cei muncitori vor avea doar satisfacții în drumul vieții, plin însă și de greutăți.
Școala începe în clasa I-a și se termină la sfârșitul vieții.
Filosoful latin Seneca a lansat ideea că; ,,și bătrânii trebuie să învețe”. De aici tragem concluzia că viața este o școală continuă.
Un elev continuu
LEONTE Vasile Mihai
Născut 19 ianuarie 1941
in satul Petia, comuna Bunești
Județul Suceava
Membru junior
Postări: 10
Înscris: 15.06.11
[size=18]Volumul MEMORII ACCESIBILE 2011, autor Mihai LEONTE, care conține atât poezie dar și proză este tipărit.
Cei care doresc îl pot solicita autorului Mihai LEONTE printr-un email.
Volumul se mai găsește în unele librării din Timișoara.
A fost numit MEMORII ACCESIBILE fiindcă volumul are circa 100 pagini versuri, dar și peste 100 pagini de proză.[/size]
Membru junior
Postări: 10
Înscris: 15.06.11
Membrul al Ligii Scriitorilor din Romania
filiala Banat
M E M O R I I A C C E S I B I L E
Volum dedicat cititorilor și susținătorilor mei, care mă sprijină permanent moral și material necondiționat.
Mulțumesc sponsorilor acestui volum și familiei mele.
Moldova Noua 2 aprilie 2011
Editor: Robert Șerban
Coperta: Violeta Sabina Lazar
Paginare: Gheorghe Stanjic
Tipar: BrumaR
Editura BrumaR
300050 Timișoara, str. A. Popovici 6
tel./fax: + 40 256 203 934; 293 441
e-mail: office@brumar.ro
www.brumar.ro
Sponsorii acestui volum:
Primăria orașului MOLDOVA NOUĂ
– Sponsor principal
S.C. BĂLEANU SERVCOM S.R.L Moldova Nouă
Doctor Ioan GUGA,
Senator de Caraș-Severin 2000 – 2004
Editura BRUMAR Timisoara
Marian COCEAN S.C. Partener Moldova Nouă
Costică Doru ANDRONIC, patron Moldova Nouă
Descrierea CIP a Bibliotecii Naționale a României
LEONTE, MIHAI
Memorii accesibile / Mihai Leonte - Timisoara:
Brumar, 2011
ISBN 978-973-602-619-5
821.135.1-32
***
Membru junior
Postări: 10
Înscris: 15.06.11
Chiar dacă Mihai LEONTE nu a fost dintotdeauna un om al Clisurii Dunării, viața l-a adus acolo unde, până la urmă, s-a simțit cel mai bine. Prin natura meseriei lui de bază mineritul, putem spune, chiar, ca viața l-a aruncat exact acolo unde îi este locul, adică în această zonă minieră plină de evenimente trecute, prezente și viitoare, evenimente care l-au inspirat în întreaga lui carieră scriitoricească. Omul Mihai LEONTE s-a format în adâncuri, dar s-a desăvârșit la suprafață scriind despre adâncuri. Proza lui Mihai LEONTE poate și va fi considerată, fără doar și poate, o mărturie importantă peste veacuri a anilor în care la Moldova Nouă mineritul era ridicat la rang de cinste, prin poezia lui, însa, dându-i acestei meserii demne și grele rang de virtute. Prin poeziile sale Mihai LEONTE a dat minerului ce e al minerului și naturii ce e al naturii, aparițiile sale publice încântând de fiecare dată auditoriul. Volumele publicate până în prezent îl recomandă ca unul dintre cei mai de seama cărturari ai Clisurii Dunării, un exponent de seamă al vieții culturale din Moldova Nouă, care a reușit de-a lungul anilor să transforme lămpașul în hârtie și târnăcopul în peniță, cu care a zugrăvit în cuvinte măiestre atât trăirile sale interioare, cât și pe cele ale oamenilor alături de care a muncit și trăit în acest colț al Banatului.
Doctor Inginer Ion CHISĂLIȚĂ
Primarul orașului Moldova Nouă
Membru junior
Postări: 10
Înscris: 15.06.11
Amintiri despre mine…
( autobiografie )
M-am născut la data de 19 ianuarie 1941, în satul Petia, comuna Bunești, județul Suceava, fiul lui Vasile și Elena-Jănița LEONTE, născută Condurache.
Primele 4 clase elementare le-am urmat în satul natal, clasele 5 și 6 în centrul de comună Bunești, iar clasa a 7-a am absolvit-o la cursurile fără frecvență în 1961 la Zlatna. Între 1957 și 1961 am urmat cursurile Școlii Profesionale de Mineri Zlatna, regiunea Hunedoara.
De la 1 iulie 1961 până la 18 august 1962 am lucrat ca muncitor miner la I.M. Gh. Doja Zlatna. Din noiembrie 1962 am lucrat ca miner la E.M. Baia de Arieș, regiunea Cluj. În perioada 1963-1966 am urmat cursurile Liceului Seral Baia de Arieș, însă semestrul II al clasei a X-a l-am absolvit la Liceul Seral Valea Călugărească. Liceul l-am absolvit cu diploma de bacalaureat în 1972, la Liceul Real Moldova Nouă, secția Serală. Din noiembrie 1966 am lucrat la I.M. Moldova Nouă ca miner, până în 15 septembrie 1968, când am fost selecționat pentru școala de maiștri, pe care am urmat-o și am absolvit-o în iunie 1969. De la 1 iulie 1969, am lucrat ca maistru miner subteran până la 1 septembrie 1980, când am fost promovat maistru principal subteran. Toată această perioadă, până la 1 mai 1990 când m-am pensionat, am lucrat numai în cadrul I.M. Moldova Nouă.
În anul 1967 m-am căsătorit cu Ana Martinovici, cu care am doi copii: LEONTE Marius Dan, născut la 2 aprilie 1968, actualmente mecanic miner subteran, căsătorit, un copil; LEONTE Amelia Elena, născută la 11 mai 1969, actualmente cetățean al S.U.A.; lucrează la Spitalul Municipal Hartford din Connecticut, fiind absolventă a unei facultăți de management.
Pe tot parcursul activității din producție am fost colaborator al Sindicatului Miner, fiind organizator de grupă permanent și, sporadic, în conducerea superioară. În permanență, am continuat unele activități extraprofesionale; în perioada 1963-1965 am frecventat Cenaclul Literar „Pavel Dan” Turda, unde am debutat cu poezia „Artist în minerit” în ziarul „Turda Nouă”.
Din 1976 am devenit membru al Asociației Filateliștilor din România, unde am avut diverse funcții de conducere, fiind evidențiat cu Diploma cu rang de Medalie de Argint de către asociație. În perioada 1978-1982 am jucat șah prin corespondență la diverse turnee interne, printre care și Cupa României.
După ieșirea la pensie, în 1990, considerând că e necesar ca bătrânii să-și poată apăra drepturile, am inițiat înființarea Asociației Pensionarilor „Clisura Dunării” și apoi la fondarea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Moldova Nouă. Ambele organizații au fuzionat în ianuarie 1993, având o conducere unică, al cărei președinte am fost ales, inițial, și reales până în prezent. În 1994 cu ambele organizații am aderat la Uniunea Generală a Pensionarilor din România, fiind ales în Consiliul Național în 1994 și reales în 1998. La alegerile locale din 1992, am fost ales Consilier Independent al orașului Moldova Nouă, iar apoi Consilier Județean Independent pentru județul Caraș-Severin. Actualmente nu fac parte din niciun partid politic. Sunt membru al Alianței pentru Pace din România, filiala Caraș-Severin. Colaborator al Asociației Pro-Democrația Club Reșița. Mai sunt membru al Asociației Amatorilor de Știință și Cultură București, unde este președinte profesorul Claudiu Vodă, cunoscut autor de lucrări științifice pentru tineret.
Ca hobby, am fost și sunt fotograf amator, inițiind și organizând din 1998 la Moldova Nouă Expoziția Fotografică „Bătrânii noștri” care are loc în fiecare an la 1 octombrie cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice.
Am reușit să-mi tipăresc creațiile începând cu anul 1999 astfel;
- 1999 - a apărut placheta ,,Alb negru’’ (volum de poezii)
- 2000 - a apărut placheta ,,Nostalgii’’ (volum de poezii)
- 2001 - a apărut placheta ,,Reverii adverse’’ (volum de poezii)
- 2001 - a apărut placheta ,,Valențe medii’’ (volum de poezii)
- 2002 - a apărut volumul ,,Meditații admise’’
- 2004 - a apărut volumul ,,Apogeul metaforic’’
- 2006 - a apărut volumul ,,Agate magice’’
- 2006 – a inițiat apariția volumului antologic al poeților de pe NET; Spiralele vieții
- 2007 – a inițiat apariția volumului antologic al poeților de pe NET; Drumurile vieții
- 2008 – selecționat în volumul antologic; Freamăt de dor la Editura 3D.
- 2008 - a apărut volumul ,,Mirajele albastre’’ la Editura Promarketing Reșița
- 2008 - inițiază apariția volumului antologic a 19 poeți de pe NET; Mirajele vieții, apărut la Suceava.
- 2009 - inițiază apariția volumului antologic a 19 poeți de pe NET; Izvoarele vietii, apărut la Suceava.
- 2009 - selecționat în volumul antologic; Universul bucuriei - Suceava.
- 2010 - a inițiat apariția volumului antologic al poeților de pe NET; Speranțele vieții, care a apărut la Suceava în anul 2010
- 2010 - a apărut volumul ,,Armonii majore’’ – poezii și alte scrieri
Începând cu anul 1999 participă la toate edițiile Zilelor Culturii la Moldova Nouă, prezentându-și volumele tipărite publicului larg, dar și invitaților acestor manifestări anuale.
În 8 august 2002, Consiliul Local al comunei Bunești, județul Suceava mi-a acordat titlul de „Cetățean de onoare” al acestei comune.
În februarie 2002 am fost invitat de către regretatul poet Ion CHICHERE, la Cenaclul Semenicul din Reșița, unde am susținut o seară de poezie împreună cu membrii acestui cenaclu.
Am avut diverse colaborări, începând din 1994, la ziarul „TIMPUL” din Reșița, în apărarea intereselor și drepturilor pensionarilor, ca și a tuturor persoanelor defavorizate. De asemenea colaborez și la postul de radio Timișoara, cu realizatorii emisiunii „Vârsta a Treia”.
Am colaborat și la ziarul „Poștașul”, cât și la alte publicații.
- 2008 colaborări la ziarele Săptămânalul Clisurii Drobeta Turnu Severin și Vocea Clisurii din Moldova Nouă.
Întrând în rândul NET-iștilor, activitatea mea a fost mult ușurată prin răspândirea cu repeziciune a scrierilor personale, dar și încurajarea celorlalți autori tineri, și mai puțin tineri, căutând să le promovez creațiile pe diverse site-uri, dar și prin volumele antologice menționate.
Am publicat și public în continuare pe diverse site-uri culturale de pe Internet creațiile mele mai vechi și mai noi.
Membru junior
Postări: 10
Înscris: 15.06.11
Sunt deosebit de mulțumit că sunt locuitor al orașului Moldova Nouă. Aici am ajuns să-mi îndeplinesc niște visuri. Mi-ar fi greu să le enumăr acum. Voiam să adun ceva bani, să-mi întemeiez o familie, să am copii. Nu am ajuns să adun bani, dar m-am căsătorit și soția mea mi-a dăruit și copiii pe care îi așteptam mai mult decât își poate dori un părinte, adică un băiat și o fată. Anii s-au scurs mi-am dorit să ajung maistru, am ajuns, iar după ani de muncă chiar maistru principal miner, funcție și titlu cu care am ieșit la pensie în 1990.
Pensionar fiind am luptat să înființez o asociație a pensionarilor și astfel am fost unul dintre inițiatorii și fondatorii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Moldova Nouă, cu care am aderat în 1994 la Uniunea Generală a Pensionarilor din România.
Nu credeam că voi ajunge să-mi tipăresc poeziile scrise în anii tinereții. Păstram acele caiete cu peste 600 poezii pentru cine știe când! Am reușit să tipăresc câteva plachete, iar în anul 2002 am tipărit primul volum cu ISBN, apoi au urmat altele cu noi creații recente. Anii au trecut și când alții au abandonat lupta, eu parcă acum încep să trăiesc viața pe deplin.
În viața orașului Moldova Nouă, unde locuiesc din anul 1969, m-am implicat intens, iar din anul 1981 am devenit administratorul unei asociații de locatari până după revoluție. Din anul 1976 m-am înscris în asociația filateliștilor din România cercul filatelic Danubius din Moldova Nouă. În anul 1992 am candidat pentru Consiliul Local devenind consilier local independent, iar după aceea Consilier Județean Independent de Caraș-Severin. Datorită muncii cu pensionarii conducerea orașului a acordat Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor sprijin începând cu regretatul Primar Mihai CĂRĂBAȘ 1992-1996, Inginer Iacob CHIȘĂRĂU 1996-2000; Inginer Matei LUPU 2000-2008 și de actualul Primar Doctor Inginer Ion CHISĂLIȚĂ.
În plan personal am fost sprijinit de Primăria și Consiliul Local Moldova Nouă pentru tipărirea volumelor; APOGEUL METAFORIC 2004, MIRAJELE ALBASTRE 2008 , ARMONII MAJORE 2010.
Volumul de față MEMORII ACCESIBILE 2011, este de asemenea sponsorizat de Primăria și Consiliul Local al orașului Moldova Nouă.
Sunt mulțumit că intrat în anul șaptezeci și unu al vieții mele mai am visuri și planuri de viitor. Cu acea credință că trebuie să lupt, voi continua să muncesc pentru pensionari, să scriu pentru a da lumii gândurile mele simple.
Mulțumesc celor care mă susțin; familie, prieteni, autorități locale.
Mihai LEONTE un om al planetei PĂMÂNT.
*
Membru junior
Postări: 10
Înscris: 15.06.11
Cuvânt înainte la Cartea de Onoare a Școlii din satul Petia,
donată de poetul Mihai LEONTE
Fiecare dintre noi, care azi știm carte am trecut printr-o școală. Acei care ne-au îndrumat în buchisirea slovelor au fost învățătorii. De aici, din școală porțile lumii au început să se deschidă pentru fiecare dintre noi. Unii au reușit datorită valorii individuale, alții cu sprijin material mai consistent au mers mai departe urcând trepte mai înalte spre perfecționare. Oriunde au ajuns, cred că în suflet și-au păstrat emoțiile și bucuriile primilor ani de școală.
Chiar dacă există fel și fel de păreri despre școală, trebuie ca întotdeauna să căutăm a ne instrui, pentru a ne fi nouă de folos în primul rând și apoi să ne integrăm în societate pentru a fi de folos și celor din jurul nostru.
Gândurile noastre să fie în jurul celor care ne-au îndrumat primii pași în școală și viață.
La rândul nostru avem obligația să ne educăm propriile noastre odrasle (copiii), astfel continuând un ciclu perpetuu al vieții. Cei sârguincioși, cei muncitori vor avea doar satisfacții în drumul vieții, plin însă și de greutăți.
Școala începe în clasa I-a și se termină la sfârșitul vieții.
Filosoful latin Seneca a lansat ideea că; ,,și bătrânii trebuie să învețe”. De aici tragem concluzia că viața este o școală continuă.
Un elev continuu
LEONTE Vasile Mihai
Născut 19 ianuarie 1941
in satul Petia, comuna Bunești
Județul Suceava
Membru junior
Postări: 10
Înscris: 15.06.11
Acel zbor care aleargă,
Sufletul în ciudat veșmânt,
Din care apoi să meargă,
În taina Duhului Sfânt.
Plopule nu mai striga,
Că toamna iarăși te dezbracă,
Frunzele tale vor pleca,
Fiind nud, iarna să te placă!
Membru junior
Postări: 10
Înscris: 15.06.11
Stau cu fața către Sud,
Nu mă uit la Miazănoapte,
Gândurile nu le ascund,
Vreau să vi le ofer pe toate.
Adun cuvânt după cuvânt,
Să creez câte un vers,
Care să devină cânt,
Să stârnească interes.
Adunând distihul clasic,
Fără linii limitrofe,
Intră în cuvântul trafic,
Transformându-se în strofe.
Membru junior
Postări: 10
Înscris: 15.06.11
Am trecut modest prin lume,
Am sădit mai multe flori divine,
Când veți citi aceste rânduri,
Voi odihni poate în scânduri!
Îmi vreau sicriul construit,
Din lemnul tare de molid,
Groapa în lutul strămoșesc,
Acolo voi simți că odihnesc!
Am scris simplu, pentru cititor,
Căci voi pleca din astă lume,
Într-un aproape-departe viitor
Nedorindu-mi altceva anume!
Membru junior
Postări: 10
Înscris: 15.06.11
Anii au trecut, ca fulgi în zbor,
Dar orice zbor are splendoare,
Timpul veșnic, este trecător,
Căci orișice se naște moare!
E o simplă pură, constatare,
A unui filosof din antichitate,
Care a avut dreptate foarte mare,
Sintagma a rămas de actualitate!
Noi spunem a mai trecut un an,
Cât ne-a costat și cât am cheltuit?
În viitor poate fi un simplu ban,
Pe care noi l-am fi economisit!
Dar ca să fiu în tonul multelor urări,
Pe care le-am primit sau le primesc,
Fiind în pragul unei noi aniversări,
Declar; PRIETENI VĂ IUBESC.
Ianuarie 2011 Moldova Veche
Rcomandari filme online
14.11.2016, 10:29
Utile
18.08.2016, 08:49
Noutati de ultima ora despre domenii diverse
05.03.2016, 13:07